Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

Afrikadag 2019: bedankt!

Namens de FEPS en FMS willen we iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze prachtige editie van de Afrikadag! In het bijzonder willen we alle partners (Cordaid, FMO, KIT en OneWorld), hoofdgasten, sprekers, vrijwilligers, workshoporganisatoren, standhouders en catering bedanken voor hun inzet. En natuurlijk alle bezoekers die zaterdag weer vol enthousiasme in groten getale aanwezig waren. Tot volgend jaar!


Lees meer »

Addressing root causes of irregular migration: dead-end or egg of Columbus?

How do you look at migration? This is an important question, but we don't ask it often enough. We certainly don't ask African stakeholders often enough. At Afrikadag 2019 we do ask this question! Because how can we, as EU countries, do justice to African perspectives on migration, if we don't know them. Join us and give us your input.
Lees meer »

Afrikadag programma uitgelicht: Zimbabwe after Mugabe - workers’ rights still under pressure

In 2017 kwam er een einde aan een tijdperk: Mugabe trad af na 37 jaar regeren. Het leger kwam aan de macht en daarmee hoopte het volk op een einde aan het geweld in Zimbabwe. De vreugde was helaas van korte duur: vandaag de dag is er nog altijd veel geweld in Zimbabwe. Daarnaast teisterde de cycloon Idai het land en richtte veel schade aan. Wat is er precies aan de hand in Zimbabwe?
Lees meer »

Geld inzamelen voor slachtoffers Cycloon Idai tijdens Afrikadag 2019

In maart teisterde Cycloon Idai Mozambique, Zimbabwe en Malawi en richtte veel schade aan. Ruim 1,85 miljoen Mozambikanen zijn slachtoffer geworden door cycloon Idai. Ook in Zimbabwe en Malawi zijn veel mensen getroffen door het natuurgeweld.
Lees meer »

Hedy d’Ancona bij de Afrikadag workshop #HerstoryofChange

Een grote gast op de Afrikadag 2019 is Hedy D’Ancona. Als feministe van het eerste uur is zij het boegbeeld van de Nederlandse vrouwenbeweging van de jaren zestig en zeventig. Daarna zette ze zich in de Nederlandse én Europese politiek in voor haar sociaaldemocratische idealen. In de derde workshopronde gaat Hedy D’Ancona tijdens de (Engelstalige) workshop #HerstoryofChange van WECF in gesprek over het belang van internationale solidariteit en samenwerking tussen vrouwen en hun organisaties.
Lees meer »

#6 Keynote speakers at the Afrikadag 2019: Vamba Sherif

Een van de gastsprekers op de Afrikadag is Nederlands Liberiaanse schrijver Vamba Sherif, onder andere bekend van het boek ‘Zwart: Afro-Europese literatuur uit de lage landen’. Hij werd geboren in Liberia, groeide op in Koeweit en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Waar ontstond zijn passie voor schrijven?
Lees meer »

#5 Keynote speakers at the Afrikadag 2019: Abdessadek El Bouchtaoui

Een van de hoofdgasten op de Afrikadag is Abdessadek El Bouchtaoui. Hij is een van de bekendste mensenrechtenadvocaten van de Rif-protestbeweging Hirak. Sinds 2016 vinden er in deze regio massale protesten plaats tegen het militaire decreet van de Marokkaanse overheid. Vanaf de eerste arrestaties is Bouchtaoui betrokken als verdediger van de Rif-demonstranten. Wat beweegt Abdessadak om zich  sterk te maken voor de protestbeweging en mensenrechten?
Lees meer »

Uitreiking Albert Schweitzer prijs 2019

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) reikt jaarlijks de Albert Schweitzer prijs uit. Dit is een initiatief waarmee het NASF jongeren tussen de 18 en 35 jaar helpt om hun droom voor een gezonder Afrika waar te maken. De Albert Schweitzer prijs 2019 wordt dit jaar uitgereikt op de Afrikadag!
Lees meer »

#4 Keynote speakers at the Afrikadag: Abdelkader Benali

Een van onze hoofdgasten op de Afrikadag 2019 is schrijver Abdelkader Benali. Hij werd in 1975 geboren in Marokko en verhuisde op zijn vierde naar Nederland. Nu is hij een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Lees hier meer over zijn veelbewogen leven.
Lees meer »

IDleaks op de Afrikadag

Tijdens deze editie van de Afrikadag kun je ook aansluiten bij een workshop van IDleaks, waar je de genomineerde van de IDleaks ‘Vlieg in ‘t Oog Award’ leert kennen en waarin je in een interactieve workshop meer te weten komt over communicatie over internationale samenwerking.
Lees meer »