Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam

Facebook

Afrikadag Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!

Om niets te missen over andere relevante activiteiten van de FMS kun je hier aanmelden voor de algemene nieuwsbrief!

#1 Keynote speakers at the Afrikadag 2019: Mo Hersi

Mo Hersi is, zoals hij zichzelf en zijn familie omschrijft: hét voorbeeld van een geslaagde vluchteling. Op driejarige leeftijd vluchtte Mo met zijn ouders en drie broers naar Nederland, nadat er een burgeroorlog in Ethiopië uitbrak. Daar kwamen ze terecht in een asielzoekerscentrum in Slagharen. Zijn familie werd destijds goed opgevangen door vrienden, buren en kennissen. Integratie zorgde voor succes bij de familie van Mo: 34 jaar later is zijn broer Youssouf profvoetballer, zijn jongste broer afgestudeerd als jurist en werkt zijn andere broer als manager.
Lees meer »

Gezocht: banen voor Afrikaanse jongeren

Met een groeiend potentieel aan jongeren op het Afrikaanse continent reist de vraag naar duurzame oplossingen om hen aan het werk te helpen. Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid focust momenteel vooral op het tegengaan van migratie. Er is echter geen enkel bewijs dat het stimuleren van groei leidt tot het afremmen van migratie. Integendeel. Economische groei zou juist leiden tot een toename van migratie. De Civic Engagement Alliance (een samenwerkingsverband van o.a. ICCO en Edukans) gaat, in het licht van recente onderzoeken over jeugdwerkgelegenheid en het creëren van banen, in op de vraag wat er dan wel moet gebeuren.
Lees meer »

Word jij supervrijwilliger?

Zoals ieder jaar organiseren we de Afrikadag niet alleen. Daar hebben we de hulp bij nodig van supervrijwilligers die er voor zorgen dat de hele dag in goede banen wordt geleid. Als supervrijwilliger sta je bij diverse programmaonderdelen en krijg je een te gek Afrikadag t-shirt, een lunch, een heerlijke Afrikaanse avondmaaltijd en gratis toegang tot de after party. Word jij een van onze supervrijwilligers?
Lees meer »

Migration: African Perspectives – hoofdthema Afrikadag 2019!

Sinds de zomer van 2015 is migratie een van de belangrijkste kwesties  in de Europese politiek. Terwijl migratie naar de EU afneemt, blijft het onderwerp populair. Ook bij Europese de verkiezingen in 2019 speelt dit onderwerp een grote rol. De grote vraag in deze discussies is: hoe kan irreguliere migratie naar de Europese Unie verminderd worden?  
Lees meer »

Nigerian presidential elections postponed

On the 16th of February general elections were supposed to occur in Nigeria. The last time elections were held was in 2015, where voters could choose between Goodluck Jonathan and Muhammadu Buhari. People hoped this election would bring a new start. This year, Nigerian voters are choosing between the sitting president Buhari (76) and a new candidate, Atiku Abubakar (72). Both are known for being corrupt. The majority of voters in Nigeria do not feel represented by these men, especially the younger part of the population. On top of that, Nigerians never even got a chance to vote this past weekend: the elections were postponed. How did Africa’s largest democracy end up here?  
Lees meer »

#HerstoryofChange: het belang van de internationale vrouwenbeweging

Vrouwen zijn wereldwijd vaak de motor voor verandering. Zij zijn de eersten die opstaan voor baas in eigen buik en staan op de barricaden voor gelijkheid van vrouwen en mannen in de samenleving. Ook als het tegenzit en oerconservatieve leiders als Bolsonaro en Trump aan de macht komen. Sinds de eerste feministische golf is er veel veranderd. Er zijn nieuwe uitdagingen, maar ook nieuwe kansen. Internationale solidariteit kan de stem van vrouwen versterken, maar hoe kunnen we dit bereiken?
Lees meer »

Vice versa organiseert ‘Afrika 2030’ op 15 februari

Afrikadag 2019 komt steeds dichterbij en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Ligt dit toch nog te ver in de toekomst en wil je al eerder filosoferen over Afrika en hoe we naar een meer gelijkwaardige samenwerking kunnen gaan tussen Afrika en Europa? Kom dan op 15 februari naar ‘Afrika 2030’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en ga tijdens een avondvullend programma in gesprek met uiteenlopende gasten over de toekomst van Afrika. Voor meer informatie ga naar de website van Pakhuis De Zwijger.
Lees meer »

Zimbabwe after Mugabe: new president Mnangagwa does not bring promised change

In the past few weeks multiple protests have sparked in the South African country Zimbabwe, bringing a lot of violence and resulting in arrests. The direct cause for these protest was the rise of fuel prices by 150 percent. This meant that petrol now costs 3,31 US dollars per litre, the highest fuel price in the world. The bigger picture shows a general unrest in the country, where corruption and poverty are still very present. When President Robert Mugabe resigned under pressure of his party, the people were very happy. However, the new president Emmerson Mnangagwa has not brought the changes people hoped for.
Lees meer »

Een project van verbinding

Interview met Amsterdams-Ethiopisch journalist Kibret Mekonnen

We gingen op de koffie bij journalist en documentairemaker Kibret Mekonnen, een van de workshoporganisatoren van de Afrikadag 2019. Twintig jaar geleden kwam hij van Ethiopië naar Nederland. De omstandigheden om de journalistiek daar uit te oefenen waren ondragelijk geworden. “Een week voor vertrek naar Nederland zat ik nog in de gevangenis”, vertelt Kibret ons in zijn kantoor in Amsterdam.
Lees meer »

Vrijwilligers gezocht voor de Afrikadag 2019!

Op 13 april vindt de Afrikadag 2019 plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Zoals ieder jaar is er een uitgebreid cultuurprogramma en gaan de bezoekers in tientallen politieke debatten, workshops en lezingen rechtstreeks in gesprek met politici, professionals en elkaar. Als klap op de vuurpijl wordt deze dag afgesloten met de afterparty "Africa at Night". Om deze dag weer tot een groot succes te maken hebben wij de hulp nodig van enthousiaste vrijwilligers. Jaarlijks helpen er zo'n honderd vrijwilligers mee. We zullen jullie inzetten op verschillende taken, waarbij je altijd veel mee krijgt van de sfeer van deze dag. 

Ben je enthousiast, gastvrij en kan je goed aan de slag in een team? Wil jij onderdeel uitmaken van het grootste evenement omtrent Afrika in Nederland?  Ben jij op 13 april beschikbaar en zou je graag een bijdrage willen leveren aan deze dag? Dan zoeken we jou! Je krijgt een heerlijke lunch en we nodigen je uit om (gratis!) naar de afterparty te komen! 💃

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kan je altijd mailen naar: jantonisse@foundationmaxvanderstoel.nl

Direct inschrijven kan hier! 


Lees meer »