Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

#4 Keynote speakers at the Afrikadag: Abdelkader Benali

Een van onze hoofdgasten op de Afrikadag 2019 is schrijver Abdelkader Benali. Hij werd in 1975 geboren in Marokko en verhuisde op zijn vierde naar Nederland. Nu is hij een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Lees hier meer over zijn veelbewogen leven.

Benali debuteerde al op eenentwintigjarige leeftijd met de roman 'Bruiloft aan zee', waarmee hij de Geertjan Lubberhuizenprijs won. Dit eerste boek was meteen zijn doorbraak. Hij wist het thema migrantenproblematiek op een luchtige, maar ook heldere manier te verwerken. In de jaren hierna werkte hij als literatuurcriticus (in het Algemeen Dagblad), verhalen- en toneelschrijver en dichter. Pas in 2002 verscheen zijn tweede roman, 'De langverwachte', die ook met veel enthousiasme werd ontvangen en waarmee hij uiteindelijk de Libris Literatuur Prijs won in 2003.

De jaren hierna bracht Benali de roman 'Laat het morgen mooi weer zijn' uit, schreef hij samen met Herman Obdeijn 'Marokko door Nederlandse ogen 1605 – 2005', de dichtbundel 'Panacee', het toneelstuk 'Jasser' en de reportage 'Berichten uit een belegerde stad'. De reportage ontstond uit een onverwachts verblijf van enkele maanden in Beiroet, waar hij ongewild in een oorlog verzeilt raakte. In dezelfde periode verscheen 'Wie kan het paradijs weerstaan', een briefwisseling met zijn vriend Michaël Zeeman. De brieven werden geschreven toen hij in Rome woonde.

Al voor zijn debutroman won hij twee maal de El Hizjra Literatuur Prijs. Ook nu speelt hij nog een grote rol in deze organisatie, waar hij veel aan te danken heeft. Zo gaf hij een masterclass aan nieuwe genomineerden van deze mooie prijs. Op de Afrikadag zal Abdelkader Benali een lezing houden over het thema 'Migratie is van alle tijden', tijdens het literatuurprogramma van El Hizrja. Dit onderdeel van het Afrikadag programma is de gehele middag open voor iedereen met een Afrikadag ticket. Kom langs!

Photo: https://bit.ly/2K1hmN7