Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

#5 Keynote speakers at the Afrikadag 2019: Abdessadek El Bouchtaoui

Een van de hoofdgasten op de Afrikadag is Abdessadek El Bouchtaoui. Hij is een van de bekendste mensenrechtenadvocaten van de Rif-protestbeweging Hirak. Sinds 2016 vinden er in deze regio massale protesten plaats tegen het militaire decreet van de Marokkaanse overheid. Vanaf de eerste arrestaties is Bouchtaoui betrokken als verdediger van de Rif-demonstranten. Wat beweegt Abdessadak om zich  sterk te maken voor de protestbeweging en mensenrechten?

Op 28 oktober 2016 werd Mohsen Fikri vermorzeld door een vuilniswagen, nadat hij zijn door de politie geconfisqueerde vis achterna sprong. Zijn dood leidde tot protesten in het vissersdorp Al Hoceima tegen het militaire decreet en de marginalisering van de Rif. De protestbeweging breidde zich snel uit over de regio. Vanaf het begin van deze arrestaties is Bouchtaoui al betrokken als verdediger van de Rif-demonstranten. Een jaar geleden werd hij zelf veroordeeld tot twintig maanden cel, omdat hij ambtenaren in functie zou hebben beledigd en betrokken zou zijn geweest bij de organisatie van een niet-toegestane demonstratie. Bouchtaoui besloot vervolgens Marokko te verlaten en vluchtte naar Frankrijk. Hier zet hij zich nog steeds in voor de Rif protestenbeweging en mensenrechten.

Tijdens de Afrikadag vertelt hij meer over zijn ervaringen en zijn kant van de zogenoemde ‘oorlog om de Waarheid’ tijdens de workshop ‘Repressie in de Rif: migratie naar Europa’ van het Rifproject. Ook kun je hem zien spreken tijden de grand opening van de Afrikadag. Wil je dit niet missen? Koop dan snel je kaartje en schrijf je in voor deze programmaonderdelen. 

Photo: Pauline Niks