english

Facebook

FMS nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Afrikadag thema: women empowerment

‘Women empowerment’ is de sleutel tot het opbouwen van een toekomst die we willen. Het houdt in:het mondiger en krachtiger maken van meisjes en vrouwen. Dat is de belangrijkste sleutel naar mondiaal succes. Zowel economische groei, politieke stabiliteit als sociale transformatie kunnen door ‘women empowerment’ worden bevorderd. Zo sprak president Barack Obama eens: "er is geen hulpmiddel voor ontwikkeling effectiever dan de empowerment van vrouwen". Kofi Annan, de zevende secretaris-generaal van de VN zei: "Wanneer vrouwen slagen, zijn landen veiliger en welvarender". Kortom ‘women empowerment’ is de sleutel tot het opbouwen van een toekomst die we willen, zoals Nobelprijswinnaar in de economie Amartya Sen zei. Maar waarom gebeurt dit dan nog niet op grote schaal? Tijdens de Afrikadag  zijn drie workshops volledig aan dit thema gewijd en hopen we dichterbij het antwoord op deze vraag te komen.  

(1) Een terugblik op het ministerschap van Lilianne Ploumen 

Vlak na haar aantreden als minister was Lilianne Ploumen te gast op de Afrikadag 2012. Met haar optreden toen kreeg ze de geuzennaam 'coherentiekoningin': als eerste minister voor Buitenlandse Handel én Ontwikkelingssamenwerking wilde zij ervoor zorgen dat beleid op andere terreinen de belangen van ontwikkelingslanden zou ondersteunen, of in ieder geval niet ondermijnen. Tegen het eind van haar ministerschap kreeg ze een extra naam erbij: 'SuperPloumen'. Met het SheDecides initiatief nam ze afstand van het beleid van president Trump en wil ze waarborgen dat vrouwen overal ter wereld kunnen beslissen over hun eigen lichaam. Ook nu gaat zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als Ploumen zelf hier nog hard mee door!

Hoe kijkt Ploumen terug op haar ministerschap? Aan de hand van inspirerende foto's geeft ze een uniek kijkje in het leven van een minister. Waar is ze het trotste op? Wat zou ze beter willen doen? En welk land heeft haar hart gestolen in deze vier jaar? Wat wil jij te weten komen van deze inspirerende vrouw? Kom ook en stel al je vragen!

(2) SheDecides in Africa  

SheDecides is meer dan alleen een fonds om de keuzevrijheid van vrouwen en meisjes te ondersteunen. Het is een wereldwijde beweging, dat is ontstaan uit een manifest dat werd ondertekend door meer dan 40.000 personen en 140 organisaties. Leiders van over de hele wereld komen op voor vrouwenrechten en zamelen geld in voor seksuele voorlichting en veilige abortus in ontwikkelingslanden. En met succes: vorig jaar werd bijna 400 miljoen euro ingezameld.

Tijdens deze workshop zullen we het hebben over het belang van SheDecides voor Afrika met de oprichter, voormalig minister en huidig parlementslid voor de PvdA Lilianne Ploumen en de Malawische activist Tikhala Itaye. Wat zijn tot nu toe de concrete resultaten? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die overwonnen moeten worden om echt een verschil te maken? Hoe kunnen we mannen betrekken bij deze strijd? Daarnaast zal PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul een column voordragen. Ze adopteerde SDG 5 en streeft dagelijks naar gendergelijkheid en empowerment van meisjes en vrouwen. Doe mee en ga het gesprek aan met deze krachtvrouwen!

(3) KIT "right by her"

In 2003 heeft de Afrikaanse Unie het zogenaamde Maputo-protocol aangenomen: het "Protocol to the African Charter of Human and Peoples' Rights on the Rights of Women in Africa". Dit was een mijlpaalbesluit voor de AU en haar lidstaten, omdat het een uitgebreid kader biedt voor de economische, sociale, culturele en politieke rechten van vrouwen. Het Maputo-protocol formuleert een expliciete definitie van discriminatie van vrouwen en richt zich op vrouwenrechten in bijvoorbeeld politieke participatie, reproductieve en seksuele gezondheid, abortus, geweld tegen vrouwen, onderwijs en schadelijke praktijken.

In deze workshop zal  het werk en de inzichten van de 'Right By Her'-campagne worden gedeeld om vrouwenrechten in Afrika te bevorderen en bij te dragen aan het debat hierover. De campagne richt zich op vier gebieden: gender gerelateerd geweld tegen vrouwen, schadelijke praktijken, reproductieve rechten en HIV & AIDS. Een breed scala aan seksuele en reproductieve gezondheids- en rechtenorganisaties, jeugdorganisaties en op geloof gebaseerde organisaties tracht bij te dragen aan zowel wettelijke als sociale normverandering voor de rechten van vrouwen en meisjes. De campagne werkt op vier niveaus: continentaal (AU), regionaal (regionale economische gemeenschappen), nationaal en subnationaal. De workshop zal een gelegenheid bieden om meer te weten te komen over de verbintenissen inzake vrouwenrechten op AU en regionaal niveau, evenals enkele van de veranderingsstrategieën voor de implementatie en realisatie ervan. Dus praat mee en stel al je kritische vragen! 

De Afrikadag 2018 belooft met het thema ‘women empowerment’ een zeer actieve, interessante en inspirerende editie worden. Dus kom jij ook in actie? Kom dan samen met je vrienden naar de Afrikadag en praat en doe mee!