english

Facebook

FMS nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Giro555 in actie tegen hongersnood in delen van Afrika

Voor veel mensen in Europa is het moeilijk om zich voor te stellen dat ze morgenochtend wakker worden en geen eten of drinken hebben, geen mogelijkheden hebben om aan eten en drinken te komen, en leven met de gedachte dat je eigen gezondheid en die van je familie in gevaar is. Voor zo'n 20 miljoen mensen in meerdere landen in Afrika is dit helaas een realiteit. Vanwege de hongersnood die op dit moment daar heerst komt Giro555 in actie. De 5-daagse voor Giro555 wordt woensdag afgesloten met een nationale actiedag op radio en tv. Je kunt nu geld doneren aan Giro555 en hiermee levens redden.

De wereld stevent af op de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog

In Zuid Soedan is op dit moment een grote hongersnood gaande. Ook in Somalië, Nigeria en Jemen is er een grote kans dat er een hongersnood gaat komen, die zeer waarschijnlijk tot vele sterfgevallen zal leiden. Een hongersnood sluipt er langzaam in, is daarom ongezien en krijgt vaak pas aandacht als het te laat is. Het is te vergelijken met klimaatverandering, je ziet het bijna niet gebeuren totdat plotseling mensen het onder de aandacht brengen en het eigenlijk al te laat is. Klimaatverandering is ook een grote oorzaak van deze hongersnood, want er is veel minder regen gevallen dan normaal. De grote El Niño droogte heeft Oost-Afrikaanse landen hard getroffen en ervoor gezorgd dat het verbouwen van eten vrijwel onmogelijk werd. Daarbovenop was er niet meer genoeg voedsel voor vee, zo is in Somalië bijvoorbeeld drie kwart van het vee dood gegaan. Deze problemen zorgen er voor dat de prijzen van voedsel sterk stijgen en mensen deze basisbehoefte zich niet meer kunnen veroorloven. 

Maar de hongersnood is ook groot in landen waar zich veel conflicten hebben afgespeeld de afgelopen jaren. Deze conflicten hebben ervoor gezorgd dat mensen gedwongen werden te vluchten en alles zijn kwijt geraakt. In Zuid-Soedan is er al drie jaar lang een ernstige burgeroorlog gaande waar onschuldige mensen het slachtoffer van zijn geworden. De verschillende fracties die tegen elkaar vechten in het land worden ervan verdacht honger als oorlogswapen te gebruiken. Soms worden zelfs hulpgroepen en organisaties die hulpmiddelen brengen tegengehouden. Zolang honger wordt gebruikt als wapen zullen regeringen en opposities niet de motivatie hebben om de problemen op te lossen en raken humanitaire hulpdiensten hun macht kwijt. 

Toch is er hoop

Volgens Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp, betekent droogte op zichzelf dus nog geen crisis. "Die ontstaat pas als de droogte samengaat met slecht bestuur en kwetsbare mensen die door al hun reserves heen zijn," aldus Hilhorst. De hongersnood is dan ook vrijwel alleen terug te zien in een aantal gebieden in conflictlanden. Veel landen zijn tegenwoordig beter voorbereid en nemen tijdig maatregelen om erger te voorkomen. Maar om deze hongersnood nu te stoppen is nog wel veel actie en vooral financiering nodig. Volgens Ondersecretaris-Generaal van de VN voor Humanitaire Zaken, Stephen O'Brien, is er 4.4 biljoen dollar nodig vóór juli 2017 om de hongersnood tegen te kunnen gaan. Toch is hij ook hoopvol, zo zei hij: "We can avert a famine. We are ready despite incredible risk and danger".