english

Facebook

FMS nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Op de Afrikadag: het begrip 'failed states' vanuit een Ethiopisch oogpunt

De Ethiopische auteur en president van het 'Oromo Democratic Font' Leenco Lata zal tijdens de Afrikadag te horen zijn met een indrukwekkende lezing over het begrip "failed states". Het is een grote uitdaging om maatschappijen in één model te passen. Het natiestaatmodel is er niet in geslaagd om de samenlevingen in verschillende delen van de wereld in te delen in een bepaald type. Een gevolg hiervan: de ingestorte staat. Wat zijn Lata's aanbevelingen om dit probleem aan te pakken? En komen er bij het lezen hiervan kritische vragen op of wil je meepraten over een hedendaags debat? Ontdek het tijdens de workshop 'The collapsed state: the faith of countries in the Horn of Africa' en schrijf je in!

Het begrip 'failed states' kent zijn oorsprong in de Hoorn van Afrika toen Somalië ineen viel en verspreidt zich sindsdien over de regio. Met zijn boek 'Peace Keeping As State Building' opent hij een belangrijk debat over hoe vredeshandhavingsoperaties in de Hoorn van Afrika van invloed kunnen zijn op staatsvorming. Ook zijn eerdere werken focussen zich op de landen in de Hoorn van Afrika en de effectiviteit van het natiestaatmodel om een positieve relatie tussen regering en de bevolking te bewerkstelligen. Tijdens de Afrikadag kan je natuurlijk zijn boeken kopen en Lata zal ook een aantal exemplaren signeren!

GURMUU: de schouder voor Ethiopiërs in Nederland en Ethiopië. 

Lata is in Nederland op uitnodiging van de FMS en de Gurmuu Foundation. De Gurmuu Foundation draagt bij aan de ontwikkeling van Ethiopiërs, zowel in Ethiopië als Nederland. Gurmuu, wat schouder in Oromo betekent, is symbolisch voor het werk van de organisatie. De stichting werkt 'schouder aan schouder' om haar doelen te realiseren. Gurmuu Foundation bouwt bruggen tussen Nederland en Ethiopië, faciliteert samenwerking en werft fondsen voor projecten op korte en lange termijn. In Ethiopië werkt de stichting aan het verbeteren van het onderwijs, de gezondheidszorg en het levensonderhoud van kansarme groepen, met name vrouwen, kinderen en jongeren. In Nederland biedt de Foundation een integratietraining en organiseert het sport- en culturele activiteiten. 

En nu op de Afrikadag door het debat bij een breed publiek te bespreken!

Geïnteresseerd in Ethiopië? Kom dan naar de lezing van Lata en blijf daarna zitten om mee te praten over de Oromo protesten in het land!

Foto