english

Facebook

FMS nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Het nieuwe Afrikaanse handelsakkoord: positief of toch desastreus?

Tijdens een speciale top op 21 maart 2018 in de Rwandese hoofdstad Kigali kwamen Afrikaanse staatshoofden bijeen om een intercontinentaal vrijhandelsakkoord, de African Continental Free Trade Area (AfCFTA), te ondertekenen. Dit zal moeten leiden tot een gigantisch handelsblok, met 1,2 miljard inwoners en een gezamenlijk BBP van bijna 2.000 miljard euro, en kan de interne handel op het Afrikaanse continent flink toe laten nemen. 

Maar zal de Afrikaanse Unie dit door kunnen voeren? Het verdrag treedt alleen in werking als de helft van de ondertekenaars het voor het eind van dit jaar ratificeren. Ook was Nigeria, een van de sterkste economieën van Afrika, afwezig, omdat vakbonden in het land bezwaar maken. Hoewel het verdrag voor meer werkgelegenheid kan zorgen, is het niet uit te sluiten dat kleinere landen hier minder baat bij zullen hebben dan grotere landen. De vraagt blijft ook of de ongelijkheid en corruptie door dit akkoord zullen afnemen, en of alle Afrikaanse landen werkelijk zullen profiteren van een vrijhandelszone.

Afrika: het continent van de toekomst
"Afrika is het continent van de toekomst, laten we definitief de pagina van het Afro-pessimisme omslaan", aldus Mahamadou Issoufou, president van Niger. Als voorstander voor een continentale vrijhandelszone pleit hij al drie jaar voor een vrijhandelszone die wellicht de interne handel met meer dan 50% kan laten toenemen.

Met 1,2 miljard mensen, waarvan een aanzienlijk deel onder de 25 jaar, is Afrika op dit moment een zeer jong continent. Door de economische groei in landen zoals Nigeria, Ghana, Ethiopië en Kenia is de verwachting dat dit in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Op langere termijn kan dit het continent ontwrichten, doordat grote steden zoals Lagos, Accra, Nairobi en Caïro vol beginnen te raken met jongeren die naar deze steden trekken om een beter bestaan op te bouwen. 

Maar er is hoop, want Afrikaanse jongeren worden steeds creatiever en vooral innovatiever in het creëren van kansen voor henzelf. Mobiele technologische ontwikkelingen transformeren het gehele Afrikaanse landschap en Tech hubs groeien als kool. Er wordt dan ook gezegd dat Afrika het continent van de toekomst is, want Afrika maakt nu al, zonder dat de AfCFTA in werking is, een enorme transitie mee en zal de komende jaren door de tijd heen moeten springen.

Zal de Afrikaanse "Europese Unie" ooit werkelijkheid worden?
Dit vrijhandelsakkoord zal het sluitstuk van de Afrikaanse integratie moeten zijn, een proces dat jaren geleden al begonnen is. Er zijn in de voorbije jaren verschillende regionale vrijhandelsblokken gevormd zoals ECOWAS, COMESA en SADC. Acht West-Afrikaanse landen hebben zelfs een gezamenlijke muntunie gecreëerd. En in 2015 boekte de Afrikaanse vrijhandelszone een overwinning toen drie grote landen een 'tripartite' sloten, wat uiteindelijk de AfCFTA deed ontstaan.

Het lijkt er dan ook op dat Afrika de weg op gaat van de Europese Unie. De AfCFTA opent namelijk de deur voor wellicht een 'Afrikaanse Schengenzone' en een gezamenlijke munteenheid. Maar zal dit ooit kans van slagen hebben? Er zijn namelijk tegenstanders zoals president Buhari van Nigeria. Zoals vaak 'normaal' is bij Afrikaanse leiders is hij bang om zijn positie in gevaar te brengen. Desondanks hebben 44 van de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie het akkoord getekend. Dit betekent weliswaar dat de Afrikaanse integratie nu echt over het gehele continent kan gaan plaatsvinden. Het is te hopen dat dit akkoord ook voor meer werkgelegenheid zal zorgen en de ongelijkheid en corruptie kan laten afnemen. Voor nu blijft het de vraag wat de impact zal zijn van de AfCFTA als het hopelijk eind dit jaar in werking treedt, nadat 22 ondertekenaars het ook echt geratificeerd hebben.

Photo: Flickr