Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

iAfrica Film Festival op de Afrikadag

Zoals elk jaar kun je tijdens deze editie van de Afrikadag ook weer genieten van een uitgebreid cultuurprogramma. Dit kan onder anderen bij het filmprogramma van stichting Yangambi. Zij zullen in de tweede en derde workshoprondes verschillende intrigerende films laten zien, waarnaar ze in discussie zullen gaan met het publiek. Met je Afrikadag ticket kun je de hele middag binnenlopen in de grote zaal en meegenieten van dit programma.

De eerste film die getoond wordt heet Burkinabè Bounty, een documentaire van Cultures of Resistance Films over de constante problemen in de landbouw sector en het voedselzekerheid in Burkina Faso. De film laat zien hoe de bewoners van dit west Afrikaanse land hun land en hun cultuur proberen te behouden tijdens het gevecht met de commerciële voedselindustrie. Boeren, studenten, artiesten en leiders zich verenigen in de lokale Slow Food movement. Vrouwen die hun onafhankelijkheid te danken hebben aan hun verkoop van ‘dolo’ bier en jongeren die protesteren tegen grote bedrijven als Monsanto, in Burkinabè Bounty zie je de verschillende groepen van de bevolking op creatieve manier in actie komen om de controle over de voedselindustrie terug te krijgen. 

Na een korte bespreking over de eerste film zullen we in de derde ronde starten met de film L’oeil du Cyclone (the Eye of the Storm). In dit psychologisch drama leef je mee met een jonge advocate die een zaak op zich neemt die niemand anders wilt, namelijk die van een rebel soldaat. In een niet benoemd Afrikaanse land, geteisterd door een burgeroorlog, zijn zowel de advocate als de verdachte getekend doordat ze opgroeiden in een wereld verwoest door cyclisch geweld. Deze twee zeer verschillende personen ontmoeten elkaar, botsen, en moeten een manier vinden om elkaar te begrijpen. Wanneer de weerstand van haar collega’s en familie toeneemt, is de jonge advocate nog meer vastberaden om op te komen voor het recht op een eerlijk proces van haar cliënt.

Dit onderdeel van de Afrikadag zal worden georganiseerd door stichting Yangambi. Zij streven ernaar een brug te slaan tussen het Afrikaanse continent en het Nederlandse publiek door middel van kunst en cultuur. Door een platform aan te bieden voor Afrikaanse kunst en cultuur dragen ze bij aan het creëren en ondersteunen van verbondenheid, verdraagzaamheid en openheid van Afrika en Nederland. Naast hun bijdrage op de Afrikadag organiseert Yangambi een jaarlijks iAfrika Festival en iAfrika Film Festival. Hiermee organiseert Yangambi hét filmfestival voor Afrikaanse cinema en tijdens de Afrikadag kun je genieten van een voorproefje van dit veelzijdige festival! Het grote festival zal plaatsvinden in oktober, in Den Haag.

Wil je deze films niet missen? Sluit tijdens de Afrikadag aan bij het iAfrica Film Festival, geniet van de films en praat mee! Ook zal er tussen de films en discussies leuke muziek zijn van DJ Jae-Sor. Je kunt de gehele dag binnen lopen in de grote zaal met je Afrikadag ticket.