english

Facebook

Afrikadag Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!

Wil je niets missen van de andere relevante activiteiten van de Foundation Max van der Stoel? Meld je hier voor de FMS nieuwsbrief!

In de ban van de Zuid-Afrikaanse droom; door Kiza Magendane

“Het opvallende blonde plukje in mijn pikzwarte baard is geverfd in Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika. In een exclusief theatercollege getiteld ‘In de ban van de Zuid-Afrikaanse droom’. Op de Afrikadag zal ik de context, het ontstaan en de geschiedenis hiervan vertellen...

Het verhaal gaat over hoe ik na tien jaar in Nederland te hebben gewoond besloot om voor het eerste voet te zetten op het Afrikaanse continent. In een journalistiek onderzoek in Pretoria en Johannesburg heb ik verhalen van Congolese migranten verzameld. Waarom hebben zij besloten om hun heil aldaar te zoeken, ver van alles wat ze lief hebben?

De hoofdpersoon in dit onderzoek is mijn oom Nick die ik in meer dan 15 jaar niet heb gezien. Als ‘migrant’, ‘vluchteling’ en ‘gelukzoeker’ is het hem gelukt om drie succesvolle kapsalons in de Afrikaanse hoofdstad te runnen. Dat verklaart het blonde plukje in mijn pikzwarte baard. Een tastbare herinnering aan de kapsalon als hoofdlocatie van mijn onderzoek. Maar het symboliseert ook de levenslust en creativiteit van migranten. Zij die ver van huis, ondanks alle beperkingen, op een kleurrijke manier een nieuw thuis opbouwen. 

Terwijl 80 procent van de Afrikaanse migranten op het continent blijft, gaat slechts een klein deel van de overige 20 procent naar Europa. Toch heerst er een beeld in Nederland dat Afrikanen massaal uit zijn op een exodus naar Europa en Nederland. Als het gaat om de berichtgevingen over Afrika zijn verdieping en nuance helaas nog ver te zoeken in Nederland. 

Mijn workshop op de Afrikadag biedt hopelijk verdieping aan het debat over het migratievraagstuk. Dat niet geheel toevallig. De Afrikadag trekt namelijk een serieus publiek dat voorbij de waan van de dag wil kijken. Daarom ben ik enorm blij en ongelooflijk trots dat ik als jonge schrijver de bevindingen van mijn onderzoek in Zuid-Afrika speciaal op de Afrikadag mag presenteren.

Yes! De Afrikadag staat voor verdieping. Aarzel daarom niet naar mijn of andere workshops te komen. Wees er snel bij!  Kom echt, want naast verdiepend is de Afrikadag gewoon een feestje!

Liefs, 

Kiza