Koop hier je tickets

04.04.20

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

Klimaatmigratie Zimbabwe, wat kunnen we doen?

Het thema van Afrikadag 2020 was “Climate Justice”. Ook dit jaar zou de Stedenband Haarlem-Mutare een belangrijke bijdrage hebben willen leveren aan deze informatieve dag. In 2019 heeft ze samen met debatcentrum de Pletterij een klimaatcampagne gevoerd, met twee tentoonstellingen, 3 werkbezoeken van Zimbabwaanse deskundigen, 5 klimaatdebatten en een onderzoek naar klimaatvluchtelingen in Zuidelijk Afrika. Dit allemaal mogelijk gemaakt met een subsidie van het project Frame Voice Report van Wilde Ganzen met steun van de Europese Unie. Op Afrikadag zou door de Stedenband een lezing over dit onderzoek zijn georganiseerd, met Thijs de la Court van het Klimaatverbond en onze Mutarese coördinator Gift Sanyanga. 

Helaas heeft de Coronapandemie ervoor gezorgd dat de Afrikadag wordt uitgesteld tot 2021. Omdat de Stedenband Haarlem-Mutare het belangrijk vond ervaringen van het afgelopen jaar toch te delen hebben ze van de eerste tentoonstelling, klimaatdebatten filmpjes gemaakt. Daarmee kunnen Afrikadag bezoekers, aan de hand van onderstaande filmpjes, nu ook vanuit de huiskamers geïnformeerd worden over dit onderwerp. Het volledige klimaatrapport is hier te lezen!

Klimaat door de ogen van een Zimbabwaan
In het voorjaar van 2019 bezocht de Zimbabwaanse klimaatjournalist Andrew Mambondiayi Nederland om te spreken met onderzoekers en journalisten. Op uitnodiging van de Stedenband Haarlem-Mutare nam hij deel aan het klimaatdebat  op 27 februari, in Debatcentrum De Pletterij in Haarlem.


Debat: klimaatmigratie in Zimbabwe
De klimaatveranderingen in Zimbabwe (droogte, cyclonen) brengen migratiestromen op gang naar gebieden met mildere leefomstandigheden, zoals de regio rond de Haarlemse zusterstad Mutare. Illegale nederzettingen en sociale spanningen zijn het gevolg. De Stedenband Haarlem-Mutare liet hier onderzoek naar doen. Woensdag 11 september presenteerde Gift Sanyanga (bekijk zijn inbreng hier), de Zimbabwaanse coördinator van de Stedenband, een rapport met conclusies en aanbevelingen tijdens een klimaatdebat in debat- en cultuurcentrum De Pletterij.

Deelnemers debat:
• Journaliste Annemieke Windt leidt het debat, met vragen aan:
• raadslid Melissa Oosterbroek, raadslid GroenLinks Haarlem,
• Ernst Jan Stroes projectleider Frame Voice Report,
• Thijs de la Court, adviseur van het Klimaatverbond (bekijk inbreng hier) en 
• Zimbabwe deskundige, journalist en schrijver Marnix de Bruyne (bekijk inbreng hier)

Bekijk het volledige debat hier: