english

Facebook

FMS nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Uitgelicht: cultuur op de Afrikadag

Geniet van een divers cultuurprogramma tijdens de Afrikadag 2015! Ook dit jaar hebben we weer flink wat culturele onderdelen op het programma staan, allemaal met een eigen onderwerp en insteek. Lees snel verder voor meer informatie over de culturele en kunstzinnige activiteiten.

Muziek

We gaan knallend van start met een optreden van de Togolese muziekgroep Forêt Sacrée Oubouibé tijdens de opening. Hun doel is om het publiek mee te voeren in de (muzikale) tradities van de Ewe. Meer muziek hoor je op het iAfrica festival, waar de Belgisch-Congolese muzikant Badi zijn verhaal zal vertellen. Deze jonge artiest is geboren en getogen in Brussel, maar voelt zich ook verbonden met zijn Congolese achtergrond. Deze tweestrijd hoor je terug in zijn eigenzinnige muziek, zowel in teksten als geluid. Meer van hem zien en horen? Kom dan ook naar de afterparty, waar hij ook zal optreden!

Literatuur

In de tweede workshopronde zal Trouw-journaliste Seada Nourhussen met Vamba Sherif, Olivier van Beemen en Steven van de Vijver in gesprek gaan over Afrika en literatuur. Dit jaar is het literaire programma extra bijzonder, omdat Vamba Sherif zijn nieuwste boek De Zwarte Napoleon zal lanceren! Ben je nieuwsgierig naar de ideeën en gedachtespinsels die achter verhalen schuilen? Dan ben je bij het literaire programma aan het juiste adres. Na je inhoudelijk te hebben verdiept, kan je onder het genot van een vers kopje koffie rondstruinen op de boekenmarkt van boekhandel Athenaeum, waar een wijde selectie aan Afrika-gerelateerde boeken aangeboden wordt.

Documentaires

Ook dit jaar worden er twee documentaires getoond op de Afrikadag. In Land Rush zie je hoe de komst van suikerplantage Sosumar naar Mali de omliggende regio verdeelt. De overheid werkt mee aan de komst van het Amerikaanse bedrijf, maar een groot deel van de lokale bevolking heeft twijfels. De documentaire zal in het Engels worden ingeleid door Manon Stravens, een onafhankelijk journaliste die jarenlang in Mali heeft gewoond en gewerkt voor ICCO, een coöperatie voor ontwikkelingssamenwerking. Het hoofdthema wordt ook mooi gedocumenteerd in When China met Africa. In deze documentaire worden drie mannen die in de Chinees-Afrikaanse handel werken gevolgd. Aanschouw zelf wat de snel groeiende economische relatie tussen Afrika en China concreet betekent voor de levens van gewone mensen.

Kunst

Op het bordes kan je genieten van de prachtige fototentoonstelling “The Strength of People”. Fotograaf Folkert Rinkema heeft op een unieke en creatieve manier de veerkracht van mensen in Burundi en Oeganda in beeld weten te brengen. De inwoners van deze landen hebben zwaar te lijden gehad onder de bloedige conflicten die deze landen jarenlang geteisterd hebben. Nog altijd worden deze landen regelmatig opgeschrikt door geweld, maar toch blijkt de bevolking altijd in staat om het alledaagse leven weer op te pakken. Schilderkunst is te zien op het iAfrica festival, waar David Katshiunga zijn werk zal tonen. Hij maakt bijzondere en pure schilderijen, geschilderd op hout, die duidelijk refereren aan zijn Congolese afkomst.