nederlands

Facebook

Afrikadag Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het Afrikadag nieuws?
Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief!

Om niets te missen over andere relevante activiteiten van de FMS kun je hier aanmelden voor de algemene nieuwsbrief!

Vice versa organiseert ‘Afrika 2030’ op 15 februari

Afrikadag 2019 komt steeds dichterbij en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Ligt dit toch nog te ver in de toekomst en wil je al eerder filosoferen over Afrika en hoe we naar een meer gelijkwaardige samenwerking kunnen gaan tussen Afrika en Europa? Kom dan op 15 februari naar ‘Afrika 2030’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en ga tijdens een avondvullend programma in gesprek met uiteenlopende gasten over de toekomst van Afrika. Voor meer informatie ga naar de website van Pakhuis De Zwijger.
Lees meer »

Zimbabwe after Mugabe: new president Mnangagwa does not bring promised change

In the past few weeks multiple protests have sparked in the South African country Zimbabwe, bringing a lot of violence and resulting in arrests. The direct cause for these protest was the rise of fuel prices by 150 percent. This meant that petrol now costs 3,31 US dollars per litre, the highest fuel price in the world. The bigger picture shows a general unrest in the country, where corruption and poverty are still very present. When President Robert Mugabe resigned under pressure of his party, the people were very happy. However, the new president Emmerson Mnangagwa has not brought the changes people hoped for.
Lees meer »

Een project van verbinding

Interview met Amsterdams-Ethiopisch journalist Kibret Mekonnen

We gingen op de koffie bij journalist en documentairemaker Kibret Mekonnen, een van de workshoporganisatoren van de Afrikadag 2019. Twintig jaar geleden kwam hij van Ethiopië naar Nederland. De omstandigheden om de journalistiek daar uit te oefenen waren ondragelijk geworden. “Een week voor vertrek naar Nederland zat ik nog in de gevangenis”, vertelt Kibret ons in zijn kantoor in Amsterdam.
Lees meer »

Vrijwilligers gezocht voor de Afrikadag 2019!

Op 13 april vindt de Afrikadag 2019 plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Zoals ieder jaar is er een uitgebreid cultuurprogramma en gaan de bezoekers in tientallen politieke debatten, workshops en lezingen rechtstreeks in gesprek met politici, professionals en elkaar. Als klap op de vuurpijl wordt deze dag afgesloten met de afterparty "Africa at Night". Om deze dag weer tot een groot succes te maken hebben wij de hulp nodig van enthousiaste vrijwilligers. Jaarlijks helpen er zo'n honderd vrijwilligers mee. We zullen jullie inzetten op verschillende taken, waarbij je altijd veel mee krijgt van de sfeer van deze dag. 

Ben je enthousiast, gastvrij en kan je goed aan de slag in een team? Wil jij onderdeel uitmaken van het grootste evenement omtrent Afrika in Nederland?  Ben jij op 13 april beschikbaar en zou je graag een bijdrage willen leveren aan deze dag? Dan zoeken we jou! Je krijgt een heerlijke lunch en we nodigen je uit om (gratis!) naar de afterparty te komen! 💃

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kan je altijd mailen naar: jantonisse@foundationmaxvanderstoel.nl

Direct inschrijven kan hier! 


Lees meer »

Outcome Congolese elections claimed to be false: Kabila still in control?

On the 10th of January opposition candidate Felix Tshisekedi was announced winner of the Congolese presidential elections. After an extensive ruling period by President Kabila (since 2001), the election of an opposition leader could be a step in the right direction for the Democratic Republic of Congo. However, Martin Fayulu, a second opposition candidate, claims the elections were rigged and that he is the true winner. Several pieces of evidence support his claim. A year ago, Foundation Max van der Stoel talked about this subject during the political café on the (non)sense of elections in Congo. Here we discussed that the result of new democratic elections could be the first peaceful transfer of power since independence in 1960.
Lees meer »

Save the date: Afrikadag 2019, 13 april @ KIT Amsterdam!

De voorbereidingen voor de Afrikadag 2019 zijn weer in volle gang! Met migratie als hoofdthema en een mooie line-up aan interessante sprekers (later meer!) belooft het weer een spetterende editie te worden. Zoals ieder jaar is er een uitgebreid cultuurprogramma en gaan de bezoekers in tientallen politieke debatten, workshops en lezingen rechtstreeks in gesprek met politici, professionals en elkaar. 
Lees meer »

Albert Schweitzer Prijs 2019: competitie van start

Je talenten inzetten voor het welzijn van je medemens in Afrika,daar draait het om bij de Albert Schweitzer Prijs. Werk je aan een bijzonder initiatief of project om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je meedingen met de Albert Schweitzer Prijs en maak je kans op een kickstart van € 5.000.
Lees meer »

Word jij een van onze nieuwe Afrikadag stagiair(e)s?

Foundation Max van der Stoel zoekt 2 stagiair(e)s voor de Afrikadag 2019

Ook dit jaar weer organiseert de Foundation Max van der Stoel (FMS) de Afrikadag, een landelijke bijeenkomst over Afrika en internationale samenwerking. Het thema van de Afrikadag 2019 zal 'migratie' zijn. Met meer dan 1.000 bezoekers, 200 sprekers en zo'n 100 vrijwilligers is de Afrikadag hét grootste evenement op het gebied van Afrika en internationale samenwerking in Nederland.

De FMS zoekt twee stagiair(e)s voor de organisatie van de Afrikadag, die plaatsvindt op zaterdag 13 april 2019. Samen met de verantwoordelijke projectmedewerker werk je mee aan de inhoudelijke en organisatorische werkzaamheden voor de Afrikadag.
Lees meer »

Win vrijkaarten voor Femi Kuti!

Vrijkaarten voor Femi Kuti! Het duurt nog even tot de Afrikadag op zaterdag 13 april 2019, maar tot die tijd zijn er genoeg leuke evenementen. Het Femi Kuti concert in het Concertgebouw op 5 november mag je niet missen! Maak kans op 2 vrijkaarten voor dit concert door ons op originele wijze te vertellen waarom je er graag heen zou willen. Tag je vriend of vriendin in het bericht en stuur ons, FMS, nog een korte e-mail (info@foundationmaxvanderstoel.nl) en wie weet zit je 5 november in de zaal!


Lees meer »

Ethiopië streeft af op vrede met buurland Eritrea

Lijkt er toch licht te schijnen aan het einde van de tunnel voor buurlanden Ethiopië en Eritrea? Volgens de nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, is dat wel het geval. Tijdens een persconferentie heeft hij laten weten dat Ethiopië het vredesverdrag uit 2000 tussen beide landen zal erkennen en implementeren. Dit zal volgens de internationale gemeenschap en Ahmed moeten leiden tot verzoening tussen de Afrikaanse buren, die al jaren tegen elkaar strijden om controle over de grensplaats Badme. Dit conflict heeft er tot toe geleid dat meer dan tienduizenden mensen zijn omgekomen en bracht tevens een grote migratiestroom op gang. Door het akkoord officieel te erkennen opent Ahmed hopelijk de deur naar vrede en voorspoed in de Hoorn van Afrika.
Lees meer »