Afrikadag

Conversations of
a changing continent

Koop hier je tickets

28.05.22

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

13.05.22 - Wat gebeurt er na een Afrikadag?

De Afrikadag is niet zomaar een jaarlijks terugkerend evenement. Tussendoor wordt er door Foundation for European Progressive Studies (FEPS) en Foundation Max van der Stoel (FMS) van alles gedaan om navolging te geven aan de waardevolle gesprekken op de Afrikadag..
Lees meer »

25.04.22 - De Afrikadag zoekt nog vrijwilligers!

Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers voor de Afrikadag 2022! Zonder onze speciale partners FEPS, KIT, IOBActionAid, Oxfam Novib en OneWorld zouden wij de Afrikadag niet kunnen organiseren. Datzelfde geldt natuurlijk voor onze altijd enthousiaste vrijwilligers! Wij zoeken naar mensen die het Afrikadagteam kunnen ondersteunen met, onder andere, het controleren van kaartjes, wegwijs maken van bezoekers en de op en afbouw van de workshops en inspiratiemarkt. Vanzelfsprekend verzorgen wij lunch en welverdiende drankjes bij de afsluitende borrel! Help jij ons een handje op zaterdag 28 mei? Meld je nu hier aan!
Lees meer »

14.04.22 - Het programma en de kaartenverkoop staan LIVE!

De workshops van de Afrikadag 2022 staan allemaal beschreven op de programma pagina. Er staat zoals ieder jaar ontzettend veel interessants tussen! Lees het allemaal goed door voordat je je kaartje bestelt, want je stelt je persoonlijke programma samen.Tussen de workshops door kun je het beeldschone KIT verkennen en genieten van de inspiratiemarkt. Hier kun je een selectie Afrikaanse boeken van Athenaeum Boekhandel vinden, Afrikaanse kunst, eten en nog veel meer. Als je je kinderen wilt meenemen kan dat! Zij vermaken zich bij het speciale kinderprogramma, terwijl jij van de workshops geniet. Vergeet je niet in te schrijven voor het afsluitende programma, waarna er ook uiteraard ook nog geborreld wordt! Namens het Afrikadagteam kijken wij er ontzettend naar uit iedereen te mogen verwelkomen op zaterdag 28 mei om 10:00!
Lees meer »

24.03.22 - Programma en kaartenverkoop half april online verwacht!

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan het programma van de 2022 editie van de Afrikadag. Het liep dit jaar storm met de aanmeldingen van partners die een workshops wilden organiseren of mee wilden doen met een kraampje op de (informatie)markt. Iedereen lijkt er ontzettend veel zin in te hebben na twee jaar van afwezigheid. De laatste keuzes worden nu gemaakt! Wij kunnen met geen woorden beschrijven hoeveel zin wij hebben om het programma met jullie te kunnen delen en jullie te mogen verwelkomen op zaterdag 28 mei in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het definitieve programma zal half april online worden gezet. Tevens kun je dan je kaartje kopen voor slechts 10 euro dit jaar. Hou onze website en de sociale media van de FMS in de gaten voor updates!
Lees meer »

18.03.22 - Burkina Faso: Van hoop in de regio naar epicentrum van conflict

Op 23 januari vindt in Burkina Faso een staatsgreep plaats door de militaire groep Patriotic Movement for Safeguarding and Restoration (PMSR). De democratisch gekozen president Roch Kabore wordt afgezet; hij wordt niet langer in staat geacht de steeds slechter wordende veiligheidssituatie aan te pakken. Op TV verschijnt de leider van de PMSR, Paul Henri-Sandaogo Damiba, om aan te kondigen dat zij het landsbestuur vanaf hier zullen overnemen.


Lees meer »

02.03.22 - De Afrikaanse stem is cruciaal

Het Afrikaanse continent is rijk aan diverse culturen, natuur en hulpbronnen en heeft bovendien een ontzettend jonge bevolking. Dit maakt dat er eindeloze kansen en mogelijkheden liggen. Al in een eerder artikel werd benadruk dat de Afrikaanse jeugd hierom staat te popelen om een mooie toekomst voor hun landen te verwezenlijken. En het is belangrijk om deze stemmen te horen! Al jarenlang organiseren wij de Afrikadag, waarbij het betrekken van deze stemmen in maatschappelijke discussies altijd de kernwaarde is geweest.


Lees meer »

02.03.22 - Programma volgt in april

Het programma voor de Afrikadag 2022 laat nog even op zich wachten. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de indeling, nadat onze vrienden, partners en contacten massaal hun ideeën voor workshops hebben ingestuurd. Iedereen is daverend enthousiast om eindelijk weer bij elkaar te kunnen komen dit jaar. Zoals vanouds zit het programma bomvol en er zit voor ieder wat wils tussen. Wij hebben er ook heel veel zin in en kunnen niet wachten om het programma bekend te maken. Hou onze website en de sociale media van de FMS in de gaten voor updates!
Lees meer »

24.02.22 - Afrikadag 2022 vrijwilligers gezocht!

De Afrikadag is terug van weggeweest! Op zaterdag 28 mei mogen wij onze deuren weer openen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De FMS werkt samen met vele fantastische partners om dit evenement mogelijk te maken. De Afrikadag zou in voorgaande jaren echter niet zo succesvol geweest zijn zonder de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers! Daarom hopen we ook dit jaar weer in samenwerking met nieuwe vrijwilligers de dag compleet te maken! Vrijwilligers kunnen rekenen op een lunch en welverdiende drankjes na afloop van het evenement.
Lees meer »

16.02.22 - Op weg naar de EU-Afrika Top

Afgelopen december sprak president Macron over het opzetten van een ‘eerlijk systeem van vrede en welvaart’ tijdens de aankomende EU-Afrika top in Brussel van 17 en 18 februari. Nu Frankrijk het voorzitterschap van de EU bezit en Macron dus de gastheer zal zijn van deze zesde top, kan hij van deze ambitie echt werk gaan maken. Volgens de Afrikaanse Unie (AU) is dit een belangrijk moment voor het vestigen van een langdurige samenwerking die meer voorstelt dan slechts een donor-en-ontvanger relatie.


Lees meer »

15.11.21 - De Afrikadag is terug in 2022!

Op 28 mei 2022 is de Afrikadag terug van weggeweest! Na twee jaar waarin de Afrikadag geen doorgang kon vinden, hopen we in mei weer groots uit te pakken met een LIVE Afrikadag in het KIT in Amsterdam. Ook deze Afrikadag kan alleen tot stand komen in samenwerking met de FEPS en met de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van de diaspora, politieke partijen, ambassadeurs, bedrijven, artiesten en kunstenaars die in tientallen workshops en op de Afrikadag markt het gesprek met de bezoekers aangaan.
Lees meer »

..