Afrikadag

CLIMATE
JUSTICE

Koop hier je tickets

18.11.23

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam

Over

Afrikadag
De Afrikadag is al ruim 25 jaar hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. Met zo’n 1000 bezoekers, sprekers, vrijwilligers en 40 partnerorganisaties is dit het grootste publieksevenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. De dag bestaat uit workshops, lezingen, gesprekken, films, en muziek. Met het evenement willen wij Afrikaanse stemmen een podium bieden en burgers, politici en NGO’s in gesprek brengen over een nieuwe samenwerking tussen Afrika en Europa op basis van gelijkwaardigheid. De Afrikadag wordt elk jaar georganiseerd door de Foundation for European Progressive Studies (FEPS) en de Foundation Max van der Stoel (FMS).

Afrikadag 2023: Climate Justice for Africa
Overal ter wereld worstelen mensen met de gevolgen van klimaatverandering, waarschijnlijk de grootste uitdaging waar we vandaag voor staan. Maar de last van de gevolgen is onrechtvaardig verdeeld. Op geen continent is de uitdaging zo groot als in Afrika. Droogte en overstromingen nemen toe, met slechte oogsten en ontheemde gemeenschappen tot gevolg. En dat terwijl Afrikaanse landen de minste verantwoordelijkheid dragen voor klimaatverandering. Bovendien komt de klimaatcrisis het hardst aan bij mensen in Afrika die nu al het meest kwetsbaar zijn - zoals mensen in armoede, vrouwen, jongeren, indigenous peoples en LGBTQIA+ mensen.

Een brede ‘climate justice’ beweging in Afrika eist actie voor rechtvaardig klimaatbeleid. Hoe kunnen wij in Europa en Nederland onze verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar deze oproep? Hoe maken we eerlijker beleid dat aansluit bij wat zij nodig hebben? En terwijl actie moet worden ondernomen, vinden mensen in Afrika nu al creatieve manieren om zichzelf, hun gemeenschappen en het milieu te beschermen. Wat kunnen wij in Europa en Nederland van hen leren?

Op zaterdag 18 november 2023 laten we je deze kant van Afrika zien. De uitdagingen, maar ook de ontwikkelingen. We bieden je een plek waar je je kunt onderdompelen in Afrikaanse cultuur, muziek, films en eten. Samen met activisten, politici en experts uit Afrika en Europa gaan we via workshops en debatten in gesprek over een nieuwe samenwerking. Op basis van gelijkwaardigheid en klimaatrechtvaardigheid.

Foundation Max van der Stoel (FMS) 
De organisatie van de Afrikadag ligt bij de Foundation Max van der Stoel (FMS). De Foundation Max van der Stoel is een onafhankelijke buitenlandstichting gelieerd aan de PvdA. We zetten ons in voor democratisering in de buurlanden van de EU, een eerlijker Nederlands en EU-beleid ten aanzien van ontwikkelingslanden, en we stimuleren het publieke debat over deze thema’s in Nederland.

Foundation of European Progessive Studies (FEPS)
De Foundation for European Progressive Studies (FEPS) is de denktank van de sociaal-democratische politieke familie op EU-niveau. Hun missie is het ontwikkelen van onderzoek, beleidsadvies, training en debatten ten behoeve van de progressieve beweging, en het bevorderen van de grondbeginselen van de EU - vrijheid, gelijkheid, solidariteit, democratie. Sinds de oprichting wordt FEPS voornamelijk gefinancierd door het Europees Parlement. 

Praktische informatie

De Afrikadag 2023 zal plaatsvinden op zaterdag 18 november vanaf 10:00 in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. 

De bereikbaarheid van Pakhuis de Zwijger is goed. Pakhuis de Zwijger ligt op ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station. Ook kun je vanaf Amsterdam Centraal Station tram 26 richting IJburg nemen, en uitstappen bij halte Kattenburgerstraat. Je kan ook bus 43 richting Borneo Eiland pakken en uitstappen bij halte Jan Schaeferbrug. Kom je met de auto? Pakhuis de Zwijger ligt op nog geen vijf minuten van de Amsterdamse A10 Ring Noord (afslag S116) en de Piet Heintunnel (afslag S114 Zeeburg/Artis). Je kan parkeren in parkeergarages in de buurt. Dichtbij Pakhuis De Zwijger zijn parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.

Pakhuis de Zwijger is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en andere mensen met een beperking. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via de lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Heb je verder iets van ons nodig om optimaal van het evenement te kunnen genieten? Neem gerust contact met ons op via info@afrikadag.nl.

06.09.12