Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

#6 Keynote speakers at the Afrikadag 2019: Vamba Sherif

Een van de gastsprekers op de Afrikadag is Nederlands Liberiaanse schrijver Vamba Sherif, onder andere bekend van het boek ‘Zwart: Afro-Europese literatuur uit de lage landen’. Hij werd geboren in Liberia, groeide op in Koeweit en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Waar ontstond zijn passie voor schrijven?

Een groot deel van zijn jeugd bracht Vamba door in Koeweit, waar hij omringd was door verschillende nationaliteiten en altijd te vinden was tussen de boeken. Op jonge leeftijd was Vamba al gefascineerd door wereldliteratuur en zijn interesse voor schrijven ontstond door de lange brieven die hij naar huis schreef. Door de eerste Golfoorlog vluchtte hij met zijn familie uit Koeweit en kwam via Syrië in Nederland terecht, waar hij rechten ging studeren.

Naast zijn studie, ontwikkelde hij zijn passie voor schrijven verder. In Europa ervaarde hij meer dan waar dan ook dat hij een buitenstaander was. Zijn zoektocht naar zijn identiteit leidde tot het schrijven van zijn eerste boek ‘The land of the fathers’, wat verscheen in 1999. Inmiddels heeft hij meerdere boeken op zijn naam staan en is ook actief als journalist. Zo is zijn werk onder meer gepubliceerd in The New York Times, het Franse tijdschrift Long Cours, het Duitse tijdschrift Kulturaustausch en verschillende Nederlandse kranten en tijdschriften zoals Trouw, De Volkskrant en OneWorld.

Tijdens de Afrikadag is deze enthousiaste schrijver te zien in de grand opening waar hij met de andere hoofdgasten Lola Shoneyin en Abdessadek El Bouchtaoui in gesprek gaat over het thema migratie. Hierbij belicht hij het perspectief van de diaspora. Wil je hier bij zijn? Koop dan snel je ticket en schrijf je in voor de grand opening!