Koop hier je tickets

04.04.20

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

'Stop Filming Us' wint Dutch Movies Matter Award - vanaf 2 april online beschikbaar

Stop Filming Us, van filmmaker Joris Postema, zou tijdens de Afrikadag op 4 april vertoond worden. Met het annuleren van de Afrikadag heeft dit helaas niet plaats kunnen vinden. Inmiddels heeft de film de Dutch Movies Matter Award gewonnen én gaat de film alsnog in release. Vanaf 2 april is de film exclusief online te zien bij Picl en Vitamine Cineville, Pathé Thuis en andere VoD aanbieders volgen 16 april.

Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over Congo? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? Aan de hand van drie jonge kunstenaars uit Goma die zich verzetten tegen eenzijdige westerse beeldvorming, probeert Joris Postema de vooroordelen te ontdekken die hen en ons in de greep houden. Ook ontstaan vragen over het perspectief van de film zelf: Is een witte regisseur in staat om een film te maken over Congolese beeldvorming, of wordt het toch vooral een verhaal uit zijn eigen westerse koker?

De jury van het Movies That Matter Festival noemt de film “een belangrijke bijdrage aan de cruciale discussie over het westerse filmmaken en neokolonialisme op het Afrikaanse continent”. Uit het juryrapport: “Prachtige beelden en boeiende dialogen hebben gezorgd voor een frisse benadering van een lastig onderwerp. Als publiek maken we deel uit van het filmproces zelf. We volgen de denkprocessen van de filmmaker, die consequent niet alleen probeert op zichzelf te reflecteren en een eerlijke dialoog aan te gaan met de hoofdrolspelers, maar er ook voor zorgt dat ze keuzevrijheid hebben bij het vertellen van hun verhalen.”

Het is een beetje ironisch om deze mooie prijs te winnen met een film over beeldvorming en perspectief zonder gezien te worden. Daarom heeft Doxy Films besloten de film online uit te brengen.

Filmvertoning vanaf 30 juni
Als de omstandigheden het toelaten reist de film vanaf 30 juni – Onafhankelijkheidsdag van de Democratische Republiek Congo - in de vorm van speciale vertoningen gecombineerd met discussies door het land, en zal op die manier alsnog op het grote doek te zien zijn, zoals bijvoorbeeld op het iAfrica Film Festival in oktober en in het Afrika Museum.

Nu al benieuwd naar deze meeslepende film? Bekijk hier de trailer!