Afrikadag

CLIMATE
JUSTICE

Koop hier je tickets

18.11.23

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam

Programma

Dit is het programma van de Afrikadag 2023, georganiseerd door FMS en FEPS! De dag bestaat uit vier rondes vol met debatten, discussies, workshops, lezingen, gesprekken, en cultuur. In de avond kun je kiezen tussen een filmvertoning of een spetterend live muziekoptreden! Koop een kaartje en stel je eigen dagprogramma samen!

< Tickets

Ronde 1 (10:30-11:30)

Verkiezingsdebat: wat doet jouw stem in Afrika?

Organisatie:FMS & FEPS

Locatie: Grote-Zaal

Beschikbaar:nog 233 plaatsen vrij

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Wat doet jouw stem op 22 november in Afrika? Kom erachter in dit debat, waar kandidaat-Tweede Kamerleden in debat gaan over de Nederlandse relatie met Afrika.

Sprekers: Joris Thijssen (PvdA), Marieke Koekkoek (VOLT), Mpanzu Bamenga (D66), Derk Boswijk (CDA), en anderen!

Taal: Nederlands

Democracy Under Pressure in the Sahel

Organisatie:Pakhuis de Zwijger / NIMD

Locatie: IJzaal

Beschikbaar:nog 47 plaatsen vrij

Over de militaire coups in de Sahelregio, die elkaar in rap tempo opvolgen, en hoe het Westerse verhaal over mensenrechten en democratische principes in Afrika aan geloofwaardigheid verliest.

Sprekers: Oyunga Pala (Keniaanse journalist en redacteur), Tijmen Rooseboom (Sahel-gezant voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken), Lourdes Lobede (Global Capacity Booster), Dr. Otieno Ong'ayo (politicoloog, gespecialiseerd in ontwikkelingspolitiek, internationale betrekkingen en internationale ontwikkelingsmaatschappijen), Thijs Berman (NIMD) - Moderator: Babah Tarawally (journalist en schrijver)

Taal: Nederlands/Engels

Is the West taking enough responsibility? A youth perspective on climate justice

Organisatie:FMS & FEPS

Locatie: Studio

Beschikbaar:nog 38 plaatsen vrij

Neemt het Westen genoeg verantwoordelijkheid voor klimaatonrechtvaardigheid in Afrika? Een vraag die de afgelopen twee maanden centraal stond bij de Afrikadag-denktank voor jongeren. Op basis van lezingen van academici en beleidsambtenaren en gesprekken met jongerenorganisaties in Nederland en youth advocates uit Afrika hebben zij een antwoord op deze vraag gefromuleerd en een advies in elkaar gezet voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een tipje van de sluier: de focus ligt op "local agency". Benieuwd hoe jongeren denken dat het Westen voldoende verantwoordelijkheid kan nemen voor klimaatonrechtvaardigheid? Hoor het van de jongerendenktank.

Sprekers: Hilda Nakabuye (Fridays for Future Oeganda), Mohammed Chahim (Europarlementariƫr PvdA), Ruth Carlitz (Assistent Professor Afrikaanse Politiek UVA), Julia de Wit (Afrikadag jongerendenktank). Met Hadiatou Barry (projectleider diversiteit en inclusie D66) als moderator.

Taal: Engels

Just transition - not without workers!

Organisatie:FNV en Mondiaal FNV

Locatie: Workspace

Beschikbaar:nog 42 plaatsen vrij

"Geen banen op een dode planeet." De internationale vakbeweging - zowel de FNV in Nederland als de collega's in Afrika - onderschrijft de urgentie van actie om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Waarom is het van vitaal belang dat werknemers, vakbonden en gemeenschappen betrokken zijn bij de vormgeving van een duurzame samenleving?
In sub-Sahara-Afrika is energiearmoede een groot probleem, veroorzaakt door de privatisering van de energievoorziening. Een rechtvaardige overgang naar energievoorziening voor iedereen leidt via de publieke weg. Verder is Nigeria een goed voorbeeld van een coalitie tussen de vakbeweging en milieubewegingen.
In Nederland heeft de vakbeweging het "kolenfonds" afgedwongen. Arbeiders bij Tata Steel bedachten hun eigen oplossing voor de toekomst. Leren wij ook van voorbeelden uit Afrika?

Sprekers: Rhoda Boateng en Bas van Weegberg

Taal: Engels

Introductie in humanitaire communicatie (en bekendmaking nominaties HuCom Awards 2023)

Organisatie:Expertisecentrum Humanitaire Communica...

Locatie: Ruimte Expo

Beschikbaar:nog 51 plaatsen vrij

In deze workshop legt het Expertisecentrum Humanitaire Communicatie (HuCom) uit waarom en hoe zij zich inzetten voor betere communicatie over internationale samenwerking en humanitaire hulp. Dit zullen ze onder andere doen door de nominaties van de HuCom Awards - de jaarlijkse prijsuitreiking voor de meest en minst geslaagde campagne van een Nederlandse INGO - te bespreken. Welke campagnes kunnen ethisch gezien wel en welke niet? En waarom is het belangrijk om de beeldvorming van Afrika en andere continenten in relatie tot ontwikkelingsvraagstukken kritisch onder de loep te (blijven) nemen? Het Expertisecentrum Humanitaire Communicatie is een organisatie die zich inzet voor betere communicatie over internationale samenwerking en humanitaire hulp. HuCom beschouwt representatie als een integraal onderdeel van de productie van het mondiale Zuiden en ziet de communicatie over zogenaamde 'ontwikkelingslanden' door overheden, bedrijven, INGO's en de media in het mondiale Noorden als onderdeel van (het falen van) de praktijk van international ontwikkeling. Kortom, HuCom beschouwt communicatie niet als een middel om een doel te bereiken, maar als een belangrijk, en zo niet het belangrijkste, onderdeel van het doel.

Sprekers: Dr. Wouter Oomen (UU) en Dr. Emiel Martens (UvA; EUR)

Taal: Engels

Praktische informatie

Afrikadag 2023 vindt plaats op zaterdag 18 november vanaf 10:00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. De bereikbaarheid van Pakhuis de Zwijger is goed. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station, of bereikbaar met de auto, bus en tram.

Pakhuis de Zwijger is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperking. Er zijn in het hele pand voorzieningen voor toegankelijkheid. Zo zijn alle kamers toegankelijk via de lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Heb je nog iets van ons nodig om een fijne ervaring te hebben op dit evenement? Neem gerust contact met ons op via info@afrikadag.nl. . 

25.09.23