Afrikadag

CLIMATE
JUSTICE

Koop hier je tickets

18.11.23

Pakhuis de Zwijger
Amsterdam

Programma

Dit is het programma van de Afrikadag 2023, georganiseerd door FMS en FEPS! De dag bestaat uit vier rondes vol met debatten, discussies, workshops, lezingen, gesprekken, en cultuur. In de avond kun je kiezen tussen een filmvertoning of een spetterend live muziekoptreden! Koop een kaartje en stel je eigen dagprogramma samen!

< Tickets

Ronde 4 (15:30-16:30)

The Polluter Must Pay: From the Niger Delta Oil Spills to EACOP

Organisatie:Foundation for European Progressive St...

Locatie: Grote-Zaal

Beschikbaar:nog 264 plaatsen vrij

In de Nigerdelta groeit de bezorgdheid en woede over terugkerende olielekkages die mens en milieu schade toebrengen. Ondertussen begint in Oeganda in 2024 de aanleg van de East African Crude Oil Pipeline (EACOP), die olie van Oeganda naar de Tanzaniaanse haven Tanga zal transporteren voor de wereldwijde handel. Europese bedrijven zoals Shell, Eni en Total zitten achter deze klimaatonrechtvaardigheid. Zij brengen daarmee de limiet van 1,5° opwarming van het Parijsakkoord steeds verder buiten bereik, verwoesten de natuur en beschadigen lokale gemeenschappen. In 2022 riep het Europees Parlement op om de EACOP stop te zetten. In dit panel bespreken we hoe de Europese Unie kan voorkomen dat Europese bedrijven wereldwijd schade toebrengen aan het milieu en de maatschappij.

Sprekers: Hilda Flavia Nakabuye (Fridays for Future Oeganda), The Rt Revd and Rt Hon the Lord Sentamu PhD (Cantab), PC, Chair of the Bayelsa State Oil and Environmental Commission (BSOEC), en anderen

Taal: Engels

Inclusive global tax reform

Organisatie:Oxfam Novib / Tax Justice NL

Locatie: IJzaal

Beschikbaar:nog 81 plaatsen vrij

Uitdagingen zoals klimaatverandering vereisen enorme investeringen van overheden. Helaas verliezen regeringen van Afrikaanse landen miljarden euro's per jaar aan belastingparadijzen zoals Nederland. Ondanks het feit dat Afrikaanse landen het hardst worden getroffen, hebben ze weinig tot geen inspraak in de discussies over mondiale belastingafspraken in de OESO, die worden gedomineerd door rijke landen. Vorig jaar besloten de Verenigde Naties unaniem, na een voorstel van 54 Afrikaanse landen, dat wereldwijde belastinghervormingen moeten worden besproken in de VN, waar alle landen een gelijke stem hebben. Maar dit is slechts een begin. Hoe kunnen we wereldwijd belastingmisbruik een halt toeroepen en zorgen voor voldoende financiering voor sociale en klimaatrechtvaardigheid?

Sprekers: Ishmael Zulu (Tax Justice Network Africa), Aisha Aize Isa (IBFD Centre for Studies in African Taxation), Gijs Verbraak (ActionAid), Henrique Alencar (Oxfam Novib). Moderator: Arnold Merkies (Tax Justice NL).

Taal: Engels

Critical Raw Materials and the Future - a discourse on equality (Africa Youth Think Tank)

Organisatie:FMS & FEPS

Locatie: Studio

Beschikbaar:VOL

Een van de sleutelwoorden in de Afrika-strategie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is "gelijkwaardige relaties". Maar wat betekent dit en hoe kunnen we dit vormgeven? Deze vragen stonden de afgelopen twee maanden centraal voor de Afrikadag jongerendenktank. Op basis van lezingen van academici en beleidsambtenaren en gesprekken met jongerenorganisaties in Nederland en Afrika formuleerden zij een antwoord op deze vraag en stelden zij een advies samen voor BZ. In hun antwoord spreken ze wel over equitable relaties in plaats van equal relaties en geven ze concrete voorbeelden uit het thema Critical Raw Materials.

Sprekers: Max Koffi (Equal Trade Alliance), Solomon G. Zori (Professor financial reporting RSM), Marieke Koekkoek (Volt), Marco Schouten (NSC) - Moderator: Milka Yemane

Taal: Engels

In gesprek met schrijver Afua Hirsch

Organisatie:Athenaeum Boekhandel

Locatie: Workspace

Beschikbaar:nog 31 plaatsen vrij

Afua Hirsch is schrijver, filmmaker en journalist. Ze is de auteur van Brit(ish), de bestseller over Brits-zijn, identiteit en erbij horen, waarvoor ze de Jerwood Prize for Non-Fiction van de Royal Society of Literature ontving. Samen met Samuel L Jackson presenteerde ze Enslaved, een 6-delige serie over de trans-Atlantische slavenhandel. Ze is ook de presentator van de Audible podcastseries We Need To Talk About the British Empire en Africa Rising, een doorlopende serie over kunst en cultuur voor de BBC, via het productiebedrijf dat ze heeft opgericht, Born in Me Productions. Ze is al lange tijd columniste voor the Guardian en professor journalistiek aan the Uiversity of Southern California in Los Angeles. Haar nieuwe boek, Decolonising My Body, is een krachtig onderzoek naar de eurocentrische schoonheidsnormen die lange tijd bepalend zijn geweest voor hoe mensen in de hele wereld zichzelf zien.

In dit programma gaat Afua in gesprek met journalist, schrijver en columnist Babah Tarawally, en met het publiek, over de thema's uit haar werk.

Sprekers: Afua Hirsch en Babah Tarawally

Taal: Engels

The Power Struggle in Sudan

Organisatie:FMS & FEPS

Locatie: Ruimte Expo

Beschikbaar:nog 10 plaatsen vrij

Sinds april 2023 wordt Soedan geteisterd door een gewelddadig conflict tussen de Soedanese strijdkrachten (SAF) en de paramilitaire Rapid Support Force (RSF). Twee jaar na de hoopvolle revolutie in 2019 en de val van president Omar Al-Bashir, die lange tijd president was, zorgde een daaropvolgende militaire staatsgreep voor politieke en economische onrust, waardoor oude conflicten weer oplaaiden. Deze gewelddadige confrontaties hebben duizenden levens geëist, vele gewonden veroorzaakt en meer dan 7 miljoen mensen ontheemd. Tijdens deze sessie zullen politici, deskundigen en leden van de diaspora dit urgente conflict onder de loep nemen, de gevolgen voor de regio bespreken en samen nadenken over de toekomst van Soedan.

Sprekers: Nicoline van der Torre (Senior Policy Officer Soedan - Ministerie van Buitenlandse Zaken), Francesca Caruso, (researcher in the Mediterranean, Middle East and Africa Programme at the Instituto Affari Internazionali (IAI)), Adam Elhaj (CEM - milieubeschermer en Soedanese activist), Thijs Reuten (Europarlementariër PvdA) - Moderator: Kiza Magendane

Taal: Engels

Praktische informatie

Afrikadag 2023 vindt plaats op zaterdag 18 november vanaf 10:00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. De bereikbaarheid van Pakhuis de Zwijger is goed. Het is ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station, of bereikbaar met de auto, bus en tram.

Pakhuis de Zwijger is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een beperking. Er zijn in het hele pand voorzieningen voor toegankelijkheid. Zo zijn alle kamers toegankelijk via de lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Heb je nog iets van ons nodig om een fijne ervaring te hebben op dit evenement? Neem gerust contact met ons op via info@afrikadag.nl. . 

25.09.23